Strony

Strony

niedziela, 16 listopada 2025

NALEŚNIK Z PIEKARNIKA (Pannukakku lub fiński naleśnik lub Dutch baby)

Naleśnik z piekarnika można znaleźć w internecie lub w książkach kucharskich pod nazwą Pannukakku lub fiński naleśnik albo pod nazwą Dutch baby. Ja bardziej nazwałabym to gofry z piekarnika, gdyż bardziej przypomina mi to gofry ze smaku i wyglądu, ale to już moje odczucie i spostrzeżenie.  

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
Słoik ulubionego dżemu np. wiśniowy z kawałkami owoców lub bita śmietana, albo cukier puder.

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik wraz z blachą taką z piekarnika do 200 - 220 stopni C. Następnie do miski dodać wszystkie składniki na raz i za pomocą robota zmiksować wszystkie składniki na gładką masę (konsystencja ciasta przypomina tradycyjne ciasto na naleśniki). Gdy piekarnik nagrzeje się wraz z blachą wyjąć gorącą blachę i wlać trochę oleju i za pomocą pędzelka silikonowego rozprowadzić olej, a następnie wylać ciasto na całą blachę i wstawić do piekarnika. 

Piec w piekarniku elektryznym góra dół ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200  stopnia C na złoty kolor.

W czasie pieczenia naleśnik będzie się wybrzuszał jak karpatka jest to normalna reakcja ciasta. I po wyjęciu z piekarnika po upieczeniu górki trochę się wypłaszczą. 

Rada:
  • Blachę do pieczenia należy mocno nagrzać, poniewać na żle rozgrzanej blaszce ciasto przyklei się od spodu. 
  • Na rozgrzaną blachę szybko rosmarować olej i wylać ciasto aby blacha nie wystygła gdyż przyklei się ciasto do spodu blachy.
  • Naleśnik można piec na papierze do pieczenia zamiast na oleju. 





niedziela, 2 listopada 2025

BABKA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki miodu np. lipowy, wielokwiatowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego (1 opakowanie 40g lub 63g)
  • 4 średnie jabłka
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiać do ostygnięcia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie dodać budyń czekoladowy w proszku - wymieszać. Jajka ubić z cukrem waniliowym na kogel - mogel. Dodać miód, ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec w piekarniku elektrycznym bez termobiegu góra dół około 40 - 45minut w temperaturze 180 stopni C. 

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Rada:
  • W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać 1 jajko przed dodaniem jabłek i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. A następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka.  
  • Można użyć budynia np. 3 opakowania po 40g lub 3 opakowania po 63g nie zmienia konsystencji ciasta tylko większe opakowanie doda lepszego aromatu czekolady.
 


niedziela, 12 stycznia 2025

BABKA MARCEPANOWO CYTRYNOWA

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 ml mleka
  • 200 g margaryny
  • 50 g batanu marcepanowego w czekoladzie
  • 50 g migdałów w czekoladzie mlecznej z cynamonem (lub 50 g midałów i szczypta cynamonu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiać do ostygnięcia. Baton marcepanowy z migdałami w czekoladzie z cynamonem drobno rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie dodać pokruszone migdały z batonem marcepanowym - wymieszać. 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - wymieszać. Dodać mleko, sok wyciśnitęty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i marcepanem i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. 

Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec w piekarniku elektrycznym bez termobiegu około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.