Strony

Strony

niedziela, 10 września 2023

HERBATNIKOWA KANAPKA

Składniki:

Budyń truskawkowy:

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 1 łyżka żelatyny

Budyń cytrynowy:

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 400 g herbatników (54 szt)

Przygotowanie:

Budyń truskawkowy- 2 opakowania budyni o smaku waniliowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Do gotującego budyniu dodać cukier i 2 opakowania glaretki truskwakowej w proszku i dokłądnie wymieszać do uzyskania gładkisej masy, na koniec dodać łyżkę żelatyn, wymieszać. Odstawić z ognia. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły. 

Budyń cytrynowy- 2 opakowania budyni o smaku waniliowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Do gotującego budyniu dodać cukier i 2 opakowania glaretki cytrynowej w proszku i dokłądnie wymieszać do uzyskania gładkisej masy, na koniec dodać łyżkę żelatyn, wymieszać. Odstawić z ognia. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły. 

Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki jeden obok drugiego w tortownicy. 3 herbatniki przekroić na pół w zdłuż i ułożyć wzdłuż dluższego boku. Na ułożone herbatniki wylewamy lekko tężejący budyń truskawkowy (ma być ciepły), wyrównać wierzch. Pozostawić na stole do czasu wystudzenia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ok. 10 minut. Na budyniu truskawkowym ułożyć jak poprzednio warstwę herbaników i wylać lekko tężejący budyń cytrynowy (ma być ciepły), wyrównać wierzch. Deser pozostawić na stole do czasu wystudzenia. Na koniec ułożyć trzecią warstwę herbatników tak samo jak poprzednio. Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.