Strony

Strony

niedziela, 16 kwietnia 2023

WIOSENNA KANAPKA

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Żelka wiśniowa
  • słoik wiśni w syropie (700g)
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 1 łyżka żelatyny
Mus waniliowy
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
    Przygotowanie:
    Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
    Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

    Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i aromat waniliowy i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.

    Przełożenie:
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejącą żelke wiśniową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 15 minut). Następnie wylać mus waniliowy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia (ok. 10 minut). Następnie delikatnie położyć drugi blat ciasta. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia deseru.