Składniki:
Kruche ciasto waniliowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
Beza waniliowa:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania budyni o smaku waniliowym
Dodatkowo:
- 300 g marmolady o smaku róży
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Beza waniliowa - z białek, cukru i budyni waniliowych w proszku ubijamy pianę na sztywno.
Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Ciasto dzielimy na 3 części. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 1/3 ciasta waniliowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wykładamy całą marmoladę z róży wyrównujemy wierzch. Następnie ścieramy kolejną część ciasta, lekko oklepujemy. Wykładamy ubitą na sztywno bezę waniliową, wyrównujemy wierzch. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.