Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła orzechowego
- 250 g margaryny
- 0,5 kg śliwek węgierek
U mnie szklanka ma 200 ml.
Dekoracja:- cukier puder do dekoracji
Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w paski.
Ciasto - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło orzechowe i za pomocą robota wymieszać. Na koniec do ciasta dodać pokrojoną w paski śliwkę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem.
Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.