Strony

Strony

niedziela, 11 września 2022

ZŁOTE CIASTO

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 g margaryny
  • 0,5 kg śliwek węgierek
U mnie szklanka ma 200 ml. 
Dekoracja:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w paski.

Ciasto - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło orzechowe i za pomocą robota wymieszać. Na koniec do ciasta dodać pokrojoną w paski śliwkę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem. 

Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.


niedziela, 4 września 2022

ŁACIATEK Z BORÓWKĄ

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
U mnie szklanka ma 200 ml. 
Dekoracja:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao, a do jasnej dodać borówkę amerykańską i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać ciasto z borówką wyrównać wierzch i wylać kakaowe ciasto tworząc esy floresy.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.