Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- dżem z czarnej porzeczki (410 g)
Masa kokosowa:
- 2 opakowania budyni o smaku śmietankowym bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 430 g masy kokosowej (użyłam gotowej masy HELCOM)
- 0,5 l mleka
- 250 g margaryny
Esencja z herbaty:
- 2 torebki herbaty earl grey
- 200 ml gorącej wody
- ok. 50 ml zimnej wody
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
- powidła śliwkowe ok. 200 g
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych (18 szt.)
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dżem z czarnej porzeczki - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia z kakao - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Nasączenie - w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 50 ml zimnej przygotowanej wody. Na koniec dodać do smaku cukier. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę kokosową. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Ciasto kakaowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe, następnie ułożyć jeden obok drugiego biszkopty podłużne. Każdy biszkopt nasączyć esencją z herbaty. na nasączone biszkopty wyłożyć połowę masy kokosowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem wierzch ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi.