Strony

Strony

niedziela, 30 stycznia 2022

FANTAZJA KOKOSOWA

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • dżem z czarnej porzeczki (410 g)
Masa kokosowa:
  • 2 opakowania budyni o smaku śmietankowym bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 430 g masy kokosowej (użyłam gotowej masy HELCOM)
  • 0,5 l mleka
  • 250 g margaryny 
Esencja z herbaty:
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 50 ml zimnej wody
  • cukier do smaku
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
  • powidła śliwkowe ok. 200 g
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych (18 szt.)
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dżem z czarnej porzeczki - wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia z kakao - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok.  45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie - w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 50 ml zimnej przygotowanej wody. Na koniec dodać do smaku cukier. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę kokosową. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Ciasto kakaowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe, następnie ułożyć jeden obok drugiego biszkopty podłużne. Każdy biszkopt nasączyć esencją z herbaty. na nasączone biszkopty wyłożyć połowę masy kokosowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem wierzch ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi. 



niedziela, 23 stycznia 2022

CYTRYNOWIEC JABŁKOWY

Składniki:

Ciasto cytrynowo - jabłkowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny
  • 190 jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
Krem jabłkowo - cytrynowy:
  • 2 budynie o smaku pieczonego z cynamonem bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki aromatu w proszku o smaku cytrynowym
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto cytrynowo - jabłkowe - Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i jogurt naturalny - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem jabłkowo - cytrynowy - 2 opakowania budyni o smaku pieczonego jabłka z cynamonem rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat cytrynowy w proszku, dokładnie zmiksować.

Przełożenie:
Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Następnie delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi. 


niedziela, 16 stycznia 2022

MANADRYNKOWIEC Z KREMEM

Składniki:

Ciasto mandarynkowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny
  • 150 ml mleka
  • ok. 100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek (6 sztuk)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki aromatu w proszku o smaku wanilii
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa koloru pomarańczowego
Przygotowanie:
Ciasto mandarynkowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z mandarynek i mleko - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem waniliowy - 2 opakowania budyni o smaku waniliowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat waniliowy w proszku, dokładnie zmiksować.

Przełożenie:
Ciasto mandarynkowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Następnie delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi i cukrową posypką pomarańczową. 


sobota, 8 stycznia 2022

AJARKONIAKOWE KWIATKI

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g margaryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • puszka masy krówkowej adwokat
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Do miski przesiać mąkę pszenną z ziemniaczana i cynamonem. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki, ponownie zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na grubość ok 3 mm. Wykroić taką samą ilość kółka i kwiatki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Po wycinane kwiatki posypać wierzch cukrem. 
Piec ok 20 -30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Przełożenie:
Po wystudzeniu upieczone ciasteczka przełożyć masą krówkową o smaku adwokat. Na pełne ciasteczko smarujemy masą krówkową i sklejamy ciastkiem kwiatkiem. Delikatnie dociskamy. 
Z podanego przepisu wyszło mi 20 sztuki. 

sobota, 1 stycznia 2022

SERNIK BEZUBEZU

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 250 g margaryny
Sernik bezowy:
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg sera białego
  • ok. 70 g mini bezy
Dekoracja:
  • 3 - 4 pokruszone mini bezy
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Sernik bezowy - ser biały skręcić raz lub dwa razy. Beziki pokruszyć. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na koniec pokruszone beziki i dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części schłodzonego ciasta, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową bezową, wyrównujemy wierzch, a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem. Na koniec wierzch ciasta posypać pokruszonymi bezami. 
Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.