Strony

Strony

niedziela, 31 października 2021

KOKOSEK Z JABŁKAMI

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 190 g jogurtu morelowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 jabłka
Przygotowanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Do sypkich produktów dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 


niedziela, 24 października 2021

MINI BAJADERKI

Bajaderki są miękkie, bogate w bakalie. Polecam :-)

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
 Nadzienie:
  • 120 g mini biszkoptów
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami
  • 100 g suszonej śliwki
  • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g kandyzowanej mieszkanki keksowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 2 olejki migdałowe (1 olejek ma 4ml)
Rada: w przypadku gdy nie mamy mini biszkoptów można dodać biszkopty okrągłe lub pokruszyć herbatniki. 

Dodatkowo:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki cukru perlistego
  • słoik dżemy z czarnej porzeczki (ok 280 g)

Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Z każdej części za pomocą foremki do ciastek w kształcie koła o średnicy 6 cm wykroić z każdego płatu biszkopta, posłuży nam do spodów bajaderki. Kawałki biszkoptu przełożyć do dużej miski. 

Nadzienie - rodzynki sparzyć gorącą wodą i odstawić do odsączenia. Skórkę pomarańczową, mieszkankę kandyzowaną keksową, śliwki i rodzynki drobno posiekać za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Biszkopty mini oraz płatki rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem. Do dużej miski dodać kawałki biszkoptów który nam został po wykrojeniu spodów, dodać rozdrobnione biszkopty okrągłe, rozdrobnione mini biszkopty i płatki kukurydziane miodowe. Następnie dodać posiekane owoce kandyzowane. Następnie dodać kakao, olejki migdałowe i mleko. Utrzeć za pomocą robota na jednolitą masę. Do masy można dodać pokruszone herbatniki. 

Przełożenie:
Na każdym krążku biszkopta rozsmarować trochę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie na desce w foremce w której wykrajaliśmy nałożyć łyżkę nadzienia oklepać w foremce, a następnie delikatnie zdjąć foremkę i za pomocą np. szerokiego noża przełożyć na biszkopt. Czynność powtórzyć do skończenia się składników. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, każdą bajaderkę z wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem perlistym. Mi wyszło 37 sztuk bajaderek. 

niedziela, 17 października 2021

BABKA PIGWOWA

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 225 g marmolady z pigwy
  • 250 g margaryny
  • 135 g jogurtu morelowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • słoik dżemu truskawkowego (280g)
  • ok. 50 gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt morelowy i marmoladę z pigwy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód  rozsmarować cały dżem truskawkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta. Na koniec za pomocą rozpuszczonej czekolady zrobić esy floresy.


niedziela, 10 października 2021

PIERNIK TRUSKAWKOWY

Składniki:

Piernik:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Krem miodowy:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4-5 łyżeczek miodu z truskawką
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy z kawałkami owoców (280g)
  • posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Piernik - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada - jeśli ciasto wyjdzie Wam za gęste należy dodać odrobinę mleka, robić to bardzo małymi porcjami. 

Krem miodowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać miód z truskawkami. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować 1/3 masy miodowej, a następnie delikatnie wyłożyć dżem z truskawek i bardzo delikatnie rozsmarować po masie. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i powtórzyć wcześniejszą czynność. Następie delikatnie przykryć trzecim blatem piernika i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika. Na koniec torcik posypać posypką cukrową czerwoną.  



sobota, 2 października 2021

TORCIK Z KREMEM MIODOWWO - TRUSKAWKOWYM

Składniki:

Biszkopt chałwowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g chałwy czekoladowo - waniliowej
Krem miodowo truskawkowy:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4-5 łyżeczek kremu o smaku miodowo truskawkowym
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt chałwowy - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę czekoladowo - waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 30-35  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem miodowo truskawkowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodowo truskawkowym. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowo truskawkowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem miodowo truskawkowy. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi.