Strony

Strony

sobota, 27 marca 2021

ZUPKA SEROWA

Składniki:
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • 200 g makaronu świderki lub kokardki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii posiekanego koperku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Do garnka włożyć podudzie z kurczaka i zalać 1,5 litra wody, zagotować. Zdejmować szumowinę.  Następnie dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodać do wywaru i gotować ok. 20 minut od czas do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodać serek topiony i całość gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku pieprzem i papryką, dodać suszoną bazylię. Zupę podawać z ugotowanym makaronem. 

sobota, 20 marca 2021

KREMOWY BRZOSKWINIOWIEC

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe:

  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 175 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa
  • 2 opakowania budyniu o smaku brzoskwiniowym
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy o smaku pomarańczowym
Dodatkowo:
  • posypka waflowa koloru czerwonego
  • posypka waflowa żółtego koloru
Przygotowanie:
Ciasto brzoskwiniowe - brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę, następnie zblendować. Do pulpy brzoskwiniowej dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i pozostawić na kilka minut, w ten sposób cukier się rozpuści. W między czasie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do pulpy brzoskwiniowej dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Piec do tzw. suchego patyczka. 
Ciasto nie wychodzi wysokie. Wysokość około 3 cm. 

Masa brzoskwiniowa - 2 opakowania budyni brzoskwiniowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy brzoskwiniowej. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem brzoskwiniowy. Na koniec wierzch posypać gęsto czerwoną posypką waflową, a następnie za pomocą posypki waflowej żółtej zrobić kilka kropek/kułeczek. 



niedziela, 14 marca 2021

MANDARYNKOWE FALE DUNAJU

Odświeżone Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim mandarynkami z orzeźwiającą mandarynkową masą budyniową. Fale Dunaju  to jedno z klasycznych ciast. 

Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy śmietankowy
  • 1 -  2 łyżek kakao
  • 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek
  • ok. 100 ml świeżego wyciśniętego soku z mandarynek (2-3 szt.)
Masa mandarynkowa:
  • 250 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 100 ml świeżego wyciśniętego soku z mandarynek (2-3 szt.)
Dekoracja:
  • 0,5 tabliczki startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żółtej posypki waflowej
Przygotowanie:
Świeże mandarynki wyfiletować. W przypadku gdy używamy mandarynek z puszki odsączamy z soku. 
Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Wystarczy kliknąć w poniższy link Filetowanie pomarańczy

Ciasto - margarynę rozpuści i odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubija z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, delikatnie wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 1 łyżkę mąki i wlać wyciśnięty sok z mandarynki, dokładnie wymieszać. Zaś do drugiej jednej części ciasta dodać kakao i olejek śmietankowy, dokładnie wymieszać. Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm spód wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem najpierw przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na koniec na wierzch ułożyć gęsto mandarynki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa mandarynkowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać świeży wyciśnięty sok z mandarynek. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Na ostudzone ciasto wyłożyć cały krem mandarynkowy, rozsmarować i udekorować startą gorzką czekolada i żółtą posypka waflową. 
 
Smacznego !!! :-)


sobota, 13 marca 2021

DRUGA AUTORSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Witam wszystkich serdecznie :-) 

Po roku łącząc pracę zawodową i pasję po ciężkiej wieczornej i nocnej pracy mogę już oficjalnie powiedzieć, że powstała moja druga autorska książka kucharska "Ciastka domowe słodkości. Jest to zbiór 52 autorskich przepisów na słodkości, 72 strony wspomnień i pysznych przepisów o różnym stopniu trudności. Książka powstała przy pięknej i wspaniałej współpracy cookpad. 
Nawet nie wiecie jaką miałam satysfakcję i radość, gdy zobaczyłam końcowy rezultat mojej ciężkiej pracy, tego nie da się opisać. Pomyślicie, że tworząc drugą część jest prosto od razu Was rozczaruję jest trudniej trzeba wziąć pod uwagę wiele rzeczy, czynników, wymyślać i tworzyć nowe ciasta, słodkości na pozór nie jest to takie proste, w pewnym momencie masz wrażenie, że to koniec pustka, zastanawiasz się czy to ma sens, ale tak ma. Przez ten rok pomimo pandemii poznałam online kilka osób z podobnymi pasjami od których mogłam się wiele nauczyć, podpatrzeć. Mam nadzieję, że spodobają się Wam moje pomysły i skorzystacie z nich. I choć tej książki nie znajdziecie w żadnej księgarni, ani w żadnym innym sklepie to dla mnie jest spełnieniem marzeń, najważniejsza. Te zaledwie 52 przepisy sprawiły mi ogromną radość i chęć tworzenia dalszych słodkości mogę już Wam zdradzić to nie jest koniec mam apetyt na więcej. Na zakończenie zostało mu już tylko zaprosić Was do pobierania udostępniania, komentowania i pieczenia. 
Życzę udanych i smacznych wypieków, Izabela Tyszkiewicz 

Aby pobrać sobie książkę wystarczy kliknąć w poniższy link

Książka kucharska 2







niedziela, 7 marca 2021

SERNIK WIElKANOCNY

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 2 jajka
  • 60 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 250 dag sera białego

Krem krówkowy:

  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • pół puszki masy krówkowej (1 puszka 460 g)
U mnie szklanka ma 200 ml

Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 

Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.      

Spód serowy - jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec budyń waniliowy w proszku, dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.

Krem krówkowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę krówkową. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:

Biszkopt i spód serowy  najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na 2 części. Na dolny spód biszkopt kakaowego rozsmarować 1/3 masą krówkową. Delikatnie ułożyć spód serowy i delikatnie wyłożyć 1/3 masy krówkowej, rozsmarować. Następnie przykryć drugą częścią biszkopta kakaowego i rozsmarować pozostały kremem krówkowy wierzch i cienką warstwą boki ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą. 

Smacznego !!!