Strony

Strony

niedziela, 28 lutego 2021

WAFLE KAKAOWE Z BAKALIMI

Składniki:

Masa z dżemem

  • 375 g margaryny (1,5 kostki)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 - 4 łyżki kakao 
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 opakowania wafli
Masa z bakaliami:
  • 400g gorzkiej czekolady
  • 300 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Masa kakaowa - margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać.

Masa bakaliowa - czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki i żurawinę sparzyć i odcedzić. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami

Przełożenie:
W opakowaniu, które ja kupuję jest 5 sztuk wafli. Pierwszy wafel posmarować masą kakaową, następnie położyć drugi wafel i posmarować masą kakaową, położyć kolejny wafel i wyłożyć i rozprowadzić połowę masy bakaliowej. Położyć czwarty wafel i posmarować masą kakaową, na koniec położyć piąty wafel docisnąć. Następnie całość zawinąć np. w opakowanie po andrutach. Tak samo przełożyć drugie opakowanie wafli. Na koniec jak już przełożymy wafle należy je przycisnąć czymś ciężkim np. drewnianą deską do krojenia i pozostawiać na kilka godzin. Ja osobiście przekładam wieczorem wafle i pozostawiam na noc w chłodnym miejscu, a na drugi dzień rano kroje w kwadraty, prostokąty lub rąby

Rada:
  • Ilość  kakao można dodać większą uzależnione jest od jakości kupionego kakao tylko trzeba uważać by masa nie była zbyt gorzka
  •  Ja osobiście do masy stosuję tylko margarynę Kasię, gdyż z innych producentów masa potrafi się rozwarstwić


niedziela, 21 lutego 2021

CIASTO JABŁKOWE Z CYNAMONEM

 Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
Nadzienie:
  • 5 szt. jabłek
  • 440 g dżemu jabłkowego z gruszką z nutą szarlotki 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Beza cynamonowa:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru cynamonowego lub 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Nadzienie - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Dżem jabłkowy przełożyć do dużej miski i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać. 

Beza cynamonowa - z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubijamy pianę na sztywno. Na koniec dodać cukier cynamonowy, dokładnie za pomocą robota wymieszać. 

Przełożenie:
Spód i boki tortownicy o średnicy 27 cm smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie delikatnie wykładamy bezę cynamonową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C. 


niedziela, 14 lutego 2021

MIŁOSNA SZARLOTKA

O tym, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek do serca, nikogo nie trzeba przekonywać. Stare porzekadło nie traci na aktualności, co więcej jeszcze bardziej zyskuje w dzisiejszych czasach na wartości. Możliwości dotarcia do serca ukochanej osoby jest wiele, jednak te najbardziej miłe i pyszne to właśnie te samodzielnie przygotowane w kuchni. Pamiętajmy sekretem walentynkowych dań i deserów są te zrobione z miłością.

Składniki:

Biszkopt jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
Masa miodowa:

  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 0,5 szklanki lub cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty
Dodatkowo:
  • posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Biszkopt jabłkowy - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać.  Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec 50- 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"

Krem miodowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodu z cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem miodowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec na wierzch torcika za pomocą cukrowej czerwonej posypki zrobić serduszka. 



niedziela, 7 lutego 2021

TORCIK ITALIANO

Składniki:

Biszkopt kawowy:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym
Polewa:
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 55 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • cukrowe żółte gwiazdki
Przygotowanie:

Biszkopt kawowy - 3 łyżeczki kawy rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa czekoladowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Polewa - cukier puder przesiać. Gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku razem z masłem pokrojonym w małe plastry lub kostkę. Roztopić w kąpieli wodnej do dokładnego połączenia się obu składników. Kiedy to nastąpi wyjmujemy miseczkę ze składnikami i dodajemy mleko wymieszać i na ok. 1 minutę ponownie postawić do kąpieli wodnej, mieszać do połączenia się składników. Po połączeniu się składników zdjęć z ognia (już nie w kąpieli), dodać przesiany cukier puder i za pomocą blendera dokładnie wymieszać do momentu, aż polewa będzie gładka i bez grudek.

Przełożenie:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy czekoladowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem czekoladowy. Na koniec na górze od środka rozprowadzamy polewę, tak aby spływała ona po powierzchni ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać żółtymi gwiazdkami.