Składniki:
Masa z dżemem
- 375 g margaryny (1,5 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 - 4 łyżki kakao
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 2 opakowania wafli
Masa z bakaliami:
- 400g gorzkiej czekolady
- 300 g rodzynek sułtańskich
- 100 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Masa kakaowa - margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać.
Masa bakaliowa - czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki i żurawinę sparzyć i odcedzić. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami
Przełożenie:
W opakowaniu, które ja kupuję jest 5 sztuk wafli. Pierwszy wafel posmarować masą kakaową, następnie położyć drugi wafel i posmarować masą kakaową, położyć kolejny wafel i wyłożyć i rozprowadzić połowę masy bakaliowej. Położyć czwarty wafel i posmarować masą kakaową, na koniec położyć piąty wafel docisnąć. Następnie całość zawinąć np. w opakowanie po andrutach. Tak samo przełożyć drugie opakowanie wafli. Na koniec jak już przełożymy wafle należy je przycisnąć czymś ciężkim np. drewnianą deską do krojenia i pozostawiać na kilka godzin. Ja osobiście przekładam wieczorem wafle i pozostawiam na noc w chłodnym miejscu, a na drugi dzień rano kroje w kwadraty, prostokąty lub rąby
Rada:
- Ilość kakao można dodać większą uzależnione jest od jakości kupionego kakao tylko trzeba uważać by masa nie była zbyt gorzka
- Ja osobiście do masy stosuję tylko margarynę Kasię, gdyż z innych producentów masa potrafi się rozwarstwić