Strony

Strony

poniedziałek, 28 września 2020

SAŁATKA Z BURACZKÓW Z MAKARONEM

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu kokardki
  • ok. 50 g żółtego sera np. gouda
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie buraczki
  • 1 udo z mięsa kurczaka
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona czerwona słodka papryka
Sposób przygotowania:
Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Buraczki umyć i umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, mają być al dente. Po ugotowaniu wyjąć je z wody i przestudzić, a następnie obrać. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Polecam do pracy z buraczkami zakładać rękawiczki kuchenne. Udo z kurczaka natrzeć papryką słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać kawałki kurczaka, ogórki i paprykę. Następnie dodać starte buraczki i marchewkę - wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać Na koniec dodać starty żółty ser, wymieszać. 

Rada - jeśli danie nie jest przygotowywane na szybko warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej i upiec w piekarniku.


sobota, 26 września 2020

CIASTO KOKOSOWE Z WKŁADKĄ

 Składniki:

Biszkopt kokosowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • dżem truskawkowo - ananasowy (280 g)

Kruszonka koksowa:

  • 100 g maki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g margaryny
Masa czekoladowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • żółte wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Kruszonka kokosowa- mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.
 

Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.  Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką kokosową. 
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa czekoladowa - 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę . Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzony biszkopt wyłożyć cała masę czekoladową, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch posypać żółtymi wiórkami kokosowymi. 

poniedziałek, 21 września 2020

SAŁATKA JESIENNA W STYLU WŁOSKIM

 Składniki:

  • ok. 150 g kolorowego makaronu
  • ok. 50 g żółtego sera np. gouda
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1,5 pomidora
  • 0,5 papryki czerwonej
  • ok. 100 g cienkiej wędzonej kiełbasy
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona czerwona słodka papryka
Sos włoski:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka kropli octu winnego
Sposób przygotowania:
Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Pomidory i paprykę umyć, sparzyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wędzoną kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 
Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać starty żółty ser, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, ogórki, pomidory i paprykę - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i papryką.

Sos włoski - do kubka wlać oliwę. Dodać suszoną bazylię, oregano, tymianek i natkę pietruszki - wymieszać i dodać do smaku kilka kropli octu winnego - dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę sosem przed podaniem. 

sobota, 19 września 2020

CIASTO SEZAMKOWE

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa sezamowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa)
Dodatkowo:
  • 3- 4  łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 81g sezamków (9 sztuk)
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. 
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa sezamowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać pastę tahini i dokładnie wymieszać.

Sezamki - połamać i rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a następnie delikatnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy sezamowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem sezamowy. 
Na koniec torcik posypać pokruszonymi sezamkami. Tort schłodzić w lodówce. 


czwartek, 17 września 2020

RYŻ Z WARZYWAMI

 Składniki:

  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 3 jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • ok. 100 g szynki 
  • pół pęczka rzodkiewki
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka papryka
  • ok. 4-5 łyżeczek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy np. ostrej
Sposób przygotowania:
We wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie szynkę oraz ogórki konserwowe również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać szynkę, jajka, rzodkiewkę, ogórki konserwowe i groszek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. Na koniec w kubeczku wymieszać majonez z musztardą i połączyć z ryżem, delikatnie wymieszać. 


poniedziałek, 14 września 2020

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Na blogu zaczynamy nową zakładkę tzw. lunch box podzielę się swoimi ulubionymi jak i nowymi pomysłami na małe drobne przekąski do pracy, które sprawdzą się przekąską do szkoły, studentom. Głównym tematem nadal pozostają ciasta, ciastka i ciasteczka. 

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu kokardki
  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 większe udko z kurczaka lub pierś z kurczaka
  • mielona słodka papryka
  • mielony pieprz czarny
  • sól
Sos winegret:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka koperku
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka kropli octu winnego
Przygotowanie:
Sałatka - makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kukurydze odsączyć z zalewy. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem papryki słodkiej. Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do odsączonego makarony dodać kurczaka, marchewkę, kukurydzę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. 

Sos winegret - do posiekanego koperku dodać posiekaną natkę pietruszkę, suszoną bazylie i suszone oregano. Na koniec dodać 5 - 6 łyżek oliwy i kilka kropli octu winnego. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem. 

Rada - jeśli danie nie jest przygotowywane na szybko warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej i upiec w piekarniku. 


sobota, 12 września 2020

JESIENNY CZEKOLADOWIEC

Składniki:

Biszkopt brownie:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g margaryny
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
Pomysł na ten biszkopt zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki adres pod linkiem Soczyste brownie

Masa waniliowa:

  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
Jabłka:
  • 6 średnich jabłek
  • 2 opakowania galaretki o smaku agrestu
  • 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt brownie - mąkę pszenną z kakao przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, następnie dodać pokrojoną w plastry margarynę i za pomocą szpatułki delikatnie mieszać Na koniec dodać porcjami mleko cały czas delikatnie mieszając, gdy uzyskamy jednolitą masę pozostawić nad kąpielą wodną jeszcze przez ok. minutę od czasu do czasu zamieszać. Odstawić na bok. Jajka z cukrem ubić mikserem na kogel - mogel. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać jeszcze ciepłą (nie gorącą, ma być lekko ciepła) masę czekoladową i delikatnie łopatką wymieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara. 
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w średnią kostkę. Pokrojone owoce przełożyć do rondelka i poddusić z 0,5 szklanka cukru na małym ogniu. Następnie wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować cieniutką warstwę masy waniliowej (2-3 łyżki). Następnie na krem wyłożyć cały mus jabłkowy, wyrównać wierzch i schłodzić ok. 15- 20 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Delikatnie na mus jabłkowy kładziemy drugi blat ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Wyrównujemy wierzch i obsypujemy wierzch startą gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu. Tort przechowywać z lodówce. 


sobota, 5 września 2020

TORCIK GRUSZKOWY

Składniki:

 Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa waniliowa:

  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
Dodatkowo: 
  • 4 szt. gruszek
  • 8 kostek czekolady gorzkiej
  • zielona posypka waflowa
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Gruszki - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. 

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z gruszkami - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować pozostałym kremem waniliowym wierzch ciasta. Na koniec torcik udekorować według uznania starta gorzka czekoladą i zieloną posypką waflową. Tort przechowywać w lodówce.