Strony

Strony

niedziela, 12 lipca 2020

TIRAMISU KOKOSOWE Z PORZECZKĄ

Składniki:
Masa kokosowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 200 ml mleka
  • 250 g margaryny
Nasączenie:
  • 400 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym
Posypka:
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych

Dodatkowo:
  • biszkopty podłużne (ok. 36 szt)
  • 250 g czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Nasączenie - w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syropu barmańskiego o smaku waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Wiórki kokosowe - 200 ml mleka zagotować dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Porzeczka czerwona - umyć pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i zdjąć owoce z "gałązek". 

Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować (250 ml) i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. 

Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi. 

Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy połowę kremu kokosowego. Wyrównać. Na masie wyłożyć czerwoną porzeczkę. Następnie na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy posypką. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

  1. Już samo tiramisu z kokosem jest pyszne, a tutaj jeszcze porzeczka do tego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-) ja uwielbiam kawę, kokos i aby przełamać słodycz dodałam porzeczkę, która świetnie się sprawdziła. Polecam i serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń