niedziela, 8 grudnia 2019

ŚLIWKOWY TORCIK Z CYNAMONEM

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
  • 75 g suszonych śliwek
Nasączenie cynamonowe:
  • 100 ml gorącej wody
  • 300 ml przygotowanej zimnej wody
  •  20 g cukru cynamonowego
  • 1 łyżka syropu pomarańcza z goździkami i cynamonem Herbapol
Dodatkowo:
  • zielony cukier błyszczący
  • różowy cukier błyszczący
  • dekoracja cukrowa w formie zielonych choinek
  • dekoracja cukrowa w formie żółtych gwiazdek
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa - 
Śliwki suszone - pokroić w mała kostkę.

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.Masę podzielić na pół.

Masa waniliowo - śliwkowa - do jednej części masy waniliowej dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera lub łyżki.

Nasączenie cynamonowe -  cukier cynamonowy rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Następnie dodać 300 ml przygotowanej zimnej wody oraz łyżkę syropu pomarańczowego z goździkami i cynamonem. Wymieszać. jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dosłodzić według własnego smaku. Jeśli nasączenie wyjdzie nam ciepłe odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją cynamonową i wyłożyć cały krem waniliowo - śliwkowy, wyrównać wierch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i rozsmarować wierzch i cienką warstwę boki kremem waniliowym. Wyrównać wierzch. 
Przykładowa dekoracja:
Wokół osi tortu ułożyć dekorację cukrową w formie zielonych choinek. Następnie za pomocą zielonego i różowego cukru błyszczącego zrobić stroik Bożonarodzeniowy oraz za pomocą zielonego cukru błyszczącego choinki. Na koniec na choinkach ułożyć żółte gwiazdki cukrowe tak aby przypominały bombki choinkowe.

2 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis! Ja ostatnio zamawiałam o podobnych smakach tort ze strony https://e-torty.pl/. Musze przyznac, ze smakowal on calej mojej rodzince. Sama nie potrafie piec, wiec jestem zmuszona zamawiac, ale musze przyznac, ze jak dla mnie jest to okej :) Wazne, ze kazdy jest zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) to prawda jest pyszny w smaku specyficzny korzenny. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print