Strony

Strony

niedziela, 24 listopada 2019

TORT POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru pomarańczowego
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Masa waniliowo - czekoladowa:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Nasączenie pomarańczowe:
  • około 1 litra przygotowanej zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
Dodatkowo:
  • ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 50 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

 Pieczemy dwa takie same biszkopty.

Masa pomarańczowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i i cukier pomarańczowy ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dobrze wymieszać.

Masa waniliowo - czekoladowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy oraz startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać.

Nasączenie pomarańczowe -  do przygotowanej zimnej wody dodać sok wyciśnięty z 1,5 -2 pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać olejek spirytusowy pomarańczowy. Na koniec można doprawić cukrem do smaku. Odstawić.

Przełożenie:
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Każdy z biszkoptów przekroić na 2 części. Dolny spód biszkopta nasączyć według uznania esencją pomarańczową i wyłożyć 1/2 masy waniliowo - czekoladowej. Na masę waniliowo - czekoladową położyć drugi blat, nasączyć i posmarować 1/2 masą pomarańczową. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją pomarańczową i rozsmarować pozostały krem waniliowo - czekoladowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy pomarańczowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania za pomocą kandyzowanej skórki pomarańczowej i startej gorzkiej czekolady.

sobota, 23 listopada 2019

PIERWSZA AUTORSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Witam wszystkich serdecznie :-) w ten mroźny listopadowy wieczór. 
W ciąż nie mogę uwierzyć, że spełniło się jedno z moich marzeń. Mogę już oficjalnie powiedzieć, że powstała moja pierwsza autorska książka kucharska "Ciasta domowe słodkości. Jest to zbiór 30 autorskich przepisów na słodkości, 41 stron wspomnień i pysznych przepisów o różnym stopniu trudności. Książka powstała przy wspaniałej współpracy cookpad. 
Nawet nie wiecie jaką miałam radość, gdy zobaczyłam końcowy rezultat mojej ciężkiej pracy, tego nie da się opisać.
Tworząc tą książkę dla siebie i dla Was było mi bardzo trudno wybrać przepisy, które chcę udostępnić. Kierowałam się 3 zasadami, które postawiłam sobie za cel, a mianowicie swoje ulubione, które mają ciekawą historię powstania i te które najbardziej lubicie Wy jako Goście w moim małym słodkim świecie, a także trzymając się swojego motta kulinarnego: upiec ciasto proste, szybkie i pyszne ciasto domowe.
I choć tej książki nie znajdziecie w żadnej księgarni, ani w żadnym innym sklepie to dla mnie jest najważniejsza. Te zaledwie 43 strony sprawiły mi ogromną radość i chęć tworzenia dalszych słodkości. 
Książka tak naprawdę powstawała nocą i w weekendy, gdyż jak wielu z Was wie, że pracuję w kancelarii (pracę, którą kocham i poświęcam wszystko), a wieczorami w domu oddaję się drugiej pasji i marzeniom tworząc słodki świat dla Was i dla siebie. Teraz, gdy już mam ją w swoich rękach i pomimo ogromnego zmęczenia, tych nie przespanych przez kilka miesięcy nocy jestem bardzo szczęśliwa, że spełniłam swoje marzenie, które w przyszłości będę bardzo miło wspominać. 
Na zakończenie zostało mu już tylko zaprosić Was do pobierania udostępniania, komentowania i pieczenia. 
Życzę udanych i smacznych wypieków, Izabela Tyszkiewicz 

Aby pobrać sobie książkę wystarczy kliknąć w poniższy link
Książka kucharska

niedziela, 17 listopada 2019

CIASTECZKA Z KREMEM CZEKOLADOWO - ORZECHOWYM

Bardzo kruchutkie, zdrowe, szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe. Na jednym, aż trudno poprzestać. 

Składniki:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 125 g mąki kukurydziana
  • 140 g kremu czekoladowo - orzechowego
  • 40 g cukru pudru trzcinowego
  • 50 ml oleju z orzeszków ziemnych (olej arachidowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Przygotowanie:
Przesiać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem trzcinowym. Następnie dodać krem czekoladowo - orzechowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej i rozwałkować je na ok. 3-5 mm. Przy pomocy foremek powycinać ciasteczka i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać dość ciasno, nie sklejaj się. 
Blaszkę włożyć do lodówki na około 30 minut. 
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 20 stopni C.
Uwaga !!! - Ciasteczka zdejmujemy z blachy dopiero po wystygnięciu inaczej bardzo mocno się kruszą. 
Print Friendly and PDF

sobota, 16 listopada 2019

MĄKA KUKURYDZIANA

Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa. Pozyskuje się ją z dojrzałych ziaren kolb kukurydzy, które należy poddać procesom suszenia i mielenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. W sklepach można kupić mąkę o 3 grubościach, z których najbardziej zasobną w składniki odżywcze jest ta zmielona najbardziej. Jest bardzo często wykorzystywana nie tylko ze względu na brak glutenu, ale również dlatego, że ma niską wartość kaloryczną tj. na 100 g produktu to tylko 348 kalorii. Posiada również więcej właściwości zdrowotnych niż jej pszenny odpowiednik. 

Mąka kukurydziana posiada wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się:
  • żelazo
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • cynk
  • witamina A, E, B1, B6
  • selen
  • białko.
Warto pamiętać, że  mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powoduje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowanych z mąki kukurydzianej warto dodawać mąkę sojową, która bogata jest w te drogocenne dla zdrowia substancje. 
Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. 
Można ją wykorzystać m.in. do:
  • pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli
  • zagęszczania: zup, sosów, kremów
  • omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli
  • panierowania mięsa
  • przygotowania klusek, kopytek
  • do produkcji pieczywa, makaronów.
Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej w niewielkiej ilości wody, a następnie wyłożonej na blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami. 
Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej. 

Jak zrobić mąkę kukurydzianą w domu?
Jeśli ktoś lubi korzystać w kuchni z produktów przygotowanymi tylko domowymi sposobami lub zabraknie nam mąki kukurydzianej to jej przygotowanie jest bardzo proste i wymaga jedynie kilku minut. Do domowej mąki kukurydzianej wykorzystujemy kasze kukurydzianą. Wystarczy ją zmielić w zwykłym młynku do kawy przez kilka minut. Następnie przesiać przez sitko, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków. 
Print Friendly and PDF

niedziela, 10 listopada 2019

FISTASZKOWIEC

Przyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g margaryny
  • 230 g kremu czekoladowo - orzechowego
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków
Dodatkowo:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g pokruszonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
150 g orzeszków ziemnych zmielić kilka sekund za pomocą elektrycznego rozdrabniacza, tak by powstały maleńkie kawałki orzechów. Jeśli ktoś nie posiada urządzenia wystarczy pokroić na małe kawałki. 
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i krem czekoladowo - orzechowy - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać 150 g zmielonych orzeszków ziemnych, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Ciasto piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzone ciasto polać cienką warstwą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej i posypać obficie pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

niedziela, 3 listopada 2019

JESIENNY TORCIK

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżki kakao
  • 0,5 olejka rumowego
  • 4 średnie jabłka
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
Dodatkowo:
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry.

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej  części dodać kakao i olejek rumowy - dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe jasne ciasto, wyrównujemy wierzch ciasta i układamy jabłka pokrojowe w plastry. Następnie na ułożone jabłka delikatnie wykładamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na koniec układamy pozostałe jabłka pokrojone w plastry.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliową, wyrównać. Na koniec torcik udekorować według uznania startą gorzką czekoladą. 

Przykładowa dekoracja - jabłka jak i kolory ciasta kojarzą mi się z jesienią stąd  nazwa i dekoracja jesienna. Na środku tortu za pomocą startej gorzkiej czekolady robimy duży liść, zaś w rogach tortu male liście klonu. Wierzch delikatnie posypujemy gorzka czekoladą.