- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 / 4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 - 2 łyżeczek kakao
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 słoik ulubionego dżemu np. powidła jabłkowe, dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko
wymieszać. Na koniec dodać przesianą
mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Ciasto podzielić na 3/4 ciasta jasnego i 1/4 ciasta
ciemnego.
Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne,
na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe i za pomocą patyczka do sprawdzania ciasta (można użyć zwykłej wykałaczki) zrobić wzory z ciemnego ciasta.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód rozsmarować 1/2 dżemu. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać cukrem pudrem waniliowym i czekoladą w proszku np. gorzką.
Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód rozsmarować 1/2 dżemu. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać cukrem pudrem waniliowym i czekoladą w proszku np. gorzką.