Biszkopt:
- 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)
- 4 jajka
- 40 ml zimnej wody
Masa czekoladowa:
- 2 budynie czekoladowe
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1/2 litra mleka
- 1 - 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g)
- 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu
- 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
Biszkopt - jajka ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C.
Masa czekoladowa - ugotować budyń czekoladowy w pól litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Utrzeć na jednolitą masę.
Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować puszkę masy krówkowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą.
Rada:
Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha.