Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 3 budynie czekoladowe
- 2 budynie waniliowe
- 250 g margaryny lub masła (1 kostka)
- 500 ml mleka
- 250 g chałwy waniliowej
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa chałwowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę.
Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Wydrukowałam i dziś - przy sobocie - zrobię:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńPolecam szczerze, ciasto uwielbiane przez rodzinę. Również serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń