Składniki:
- 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego
- 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
- 30 - 40 dag sera białego
- 1 większa lub 2 mniejsze cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej kaszy i cebuli dodać twaróg, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy.
Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
bardzo ciekawy przepis :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) i jeszcze lepiej smakują.
UsuńJutro robię z innym farszem, najprawdopodobniej na blogu ukażą się jutro lub pojutrze, a najpóźniej w tym tygodniu na weekendzie. Uzależnione to będzie kiedy znajdę czas na spisanie receptury.
Witam, jestem z lubelszczyzny i znam ten przepis, sama robię również z kaszą jęczmienną, na wierzch odrobina kminku i szklanka mleka, pyszna kolacja, pozdrawiam. Majka
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie i ciekawie, na pewno w przyszłości wypróbuję, dziękuję za pomysł i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń