Strony

Strony

środa, 28 czerwca 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM I KUKURYDZĄ

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 puszka konserwowanego groszku zielonego Bondeulle
  • 1 puszka kukurydzy Bondeulle
  • 4 jajka
  • 1 duża lub 2 małe cebule czerwone
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • koperek
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki. Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zimne jajka pokroić w kostkę. Również marchewkę pokroić w kostkę. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym. Dobrze wymieszać.
Sałatkę odstawić w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawać z ulubionym pieczywem.
Rada:
  • można użyć musztardy francuskiej lub swojej ulubionej
  • zamiast cebuli czerwonej można użyć białej cebuli
"Czy wiesz, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw."

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Bonduelle - 25 lat z Wami"
Bonduelle - od 25 lat z Wami Print Friendly and PDF

niedziela, 25 czerwca 2017

CHLEBEK TRUSKAWKOWY

Chlebek z owocami sezonowymi to idealna propozycja na wieczorne spotkania z przyjaciółmi, rodziną przy grillu, Także sprawdza się na przyjęciach urodzinowych, imieninowych lub na wieczornym spotkaniu przy kawie. 

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego kryształ Diamant
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g margaryny
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 300 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
  • cukier puder Diamant
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą cynamonem i solą przesiać. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w małe plastry. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą  - dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. 
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzony chlebek posypać cukrem pudrem Diamant.

Uczymy jak słodzić

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej : "Cukier z głową".
Cukier z głową Print Friendly and PDF

niedziela, 18 czerwca 2017

KRYSZTAŁOWY SERNIK

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 2 kg sera białego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1/2 kg truskawek 
  • paczka biszkoptów np. okrągłych
 Galaretki:
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym
  • 900 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak)
Przygotowanie:
Galaretka - Dzień przed przygotowaniem sernika każdy ze smaków galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wlać do foremek do kostek i wstawić do zamrażalnika.
Biały ser skręcić. Zagotować mleko, troszkę niech przestygnie i wtedy dodać 3 łyżki żelatyny. Rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, iż żelatyna nam się nie zważy. Następnie rozpuszczoną margarynę wymieszać z cukrem, dodać ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami, na wierzch wyłożyć  białą masy serowej. Następnie wyłożyć kostki galaretek w niewielkich odstępach od siebie. Na koniec wyłożyć kakaową masę serową.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na schłodzony ser układamy truskawki przekrojone na pól i zalewany chłodną tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki by galaretka nam zastygła.

Rada:
Jak widać na zdjęciu ja osobiście lubię robić mozaikę z mas serowych to zależy od naszego gustu, pomysłu i ile mamy czasu.

Print Friendly and PDF

piątek, 16 czerwca 2017

Informacja

Witam wszystkich serdecznie :-)
Jak zauważyliście od 1,5 miesiąca na blogu nic się nie dzieje, gdyż brak było mi motywacji do jego prowadzenia. Potrzebowałam tego czasu na uporządkowanie życia prywatnego. Podjęłam decyzję o kontynuowaniu bloga, a zarazem mojej pasji do pieczenia. Więc od tego weekendu zaczną pojawiać się nowe wpisy, czy tak jak było co tydzień tego jeszcze nie wiem. Na pewno regularnie. Zachęcam do wypróbowania.