niedziela, 13 grudnia 2015

WYBORNY PIERNIK

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony
  • 1 tabliczkę czekolady (100 g)
  • orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika
Przygotowanie:
Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą wlać ciasto.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po wystygnięciu piernika przekroić go na pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.

Rada:
Jeśli ktoś nie posiada kwadratowej tortownicy można wykorzystać klasyczną keksówkę. A piekąc w keksówce ciasto będzie wyższe i można przekroić na 3 części.


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print